Изложбен щанд за Оптикоелектрон на AUSA 2017, Вашингтон, САЩ

Изложбен щанд за Оптикоелектрон на AUSA 2017, Вашингтон, САЩ

От 09 до 11 октомври във Вашингтон, САЩ се провежда най-голямото американско изложение за военно оборудване, техника и възможности. През 2017 година участие на него взе и Оптикоелектрон. Изложбеният щанд за Оптикоелектрон на AUSA 2017 е с площ от 15 кв.м. и с изработена от нас визия, съобразена с изискванията на организаторите и германските партньори, на чийто територия е разположен щанда.

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Времето в социалните медии решава успеха на бизнеса ви

Времето в социалните медии решава успеха на бизнеса ви

Имаме познат, който отвори фреш бар (обект 2) и го направи в непосредствена близост до градския пазар в Панагюрище. По неговите думи, най-много оборот прави в събота от 08:00 до 13:00 ч., когато голяма част от жителите отиват да напазаруват за седмицата. В същото време, другият му обект (обект 1) се намира на главна улица, през която ежедневно минава огромен човекопоток през целият ден. Съпоставяйки двата обекта установява, че Обект 2 прави повече оборот за седмица, отколкото Обект 1 за същият период.

Всичко това води до следното заключение: и през двата обекта минава едно и също количество хора, но през Обект 1 е в продължение на една седмица, а през Обект 2 е за 5 часа в един ден. И най-важното – цените и продуктите и в двата обекта са едни и същи.

Нашият експеримент
През последните два месеца правим експеримент за ефективността на социалните медии (Facebook, Twitter, Google+, LinkedInn) върху бизнеса. Решехме да следваме така дълго съществуващото правило – качествени постове и качествени публикации, уникалност на фразите и изразите в тях, споделяне в социалните медии (в допустими норми, не спам), коментари в други блогове (не спам) и страници, отговори на въпроси и всичко друго което се сетите.

Първо започнахме с Facebook (9 756 фенове в конкретна страница, общо). Средно дневно статиите ни достигаха 340 – 400 преглеждания, няколко клика върху споделената новина (10-15), някой друг коментар (2-5), до три споделяния. По две новини на ден това прави за една седмица около 5 600 общи достигания до аудиторията, около 210 харесвания, около 70 коментара и около 50 споделяния.

Ние знаем (все пак сме маркетингова агенция), че има един период от време в който голямо количество фенове от фен масата на Facebook страницата са онлайн. Ето защо решихме да намалим количеството значително до 3 публикации на седмица, но в определено време.

Това, което получихме бе следното: около 2 300 преглеждания на пост, над 70 харесвания, същият брой коментари (2-5), над 25 споделяния.

Т.е. от три публикации седмично получихме общо 6 900 преглеждания, същия брой харесвания (210), по-малко коментара (15), повече споделяния (70).

За да придобиете точната представа и да не се губите в цифри, графиката по-долу показва разликите:
Времето в социалните медии решава успеха на бизнеса ви

Аналогични резултати получихме и в другите социални мрежи – вторият ни вариант на публикуване показа по-добри показатели по отношение на достигане на публикацията и споделянето й.

Какво не показахме в графиките и защо то е най-важното?
В интернет най-голям успех имат два вида бизнеси – новини и продажби. Т.е. медии и електронни магазини. Те държат най-големият процент за използване на интернет. Дори социалните медии се причисляват към категорията „новини“.

Ние изследвахме уеб сайт за новини (в момента правим същата процедура за електронен магазин). Основният приход на един уеб сайт за новини е трафика към него – колкото по-голям е трафика той е по-популярен, следователно желаещите да рекламират са повече, следователно рекламата е по-скъпа, следователно печалбите са големи.

Ето защо целта на вторият ни опит бе по-голямо достигане и споделяне на всяка една публикация, което да се отрази върху трафика на сайта. Трафика на изследвания сайт се увеличи с над 230% при вторият опит поради една единствена причина – увеличеното споделяне. То доведе до увеличаване на броят на достигналите до публикацията, следователно до кликванията върху нея, следователно до трафика.

Да се върнем в началото
Всичко това ни връща съвсем в началото на нашата статия – кой ден и по кое време има най-много онлайн фенове от конкретната Facebook страница? Т.е. отново сме на примера с нашият приятел и неговите два фреш бара – едно и също количество хора, но в определен ден и по определено време те са пред неговият бар, което е предпоставка за засилени продажби.

Виждаме, че същата зависимост важи и за дигиталният живот на бизнеса. В нашият случай на онлайн новинарско издание. Защото харесването и коментирането на дадена публикация отиват в една друга категория на маркетинга – комуникацията с клиента. Плюс това тази комуникация се осъществява на друго място. Но ние не търсихме този ефект, а възможността клиента първо да прочете и да дойде в дигиталната ни медия.

Публикувано от Николов Медия в Публикации
Изложбен щанд за Оптикоелектрон на DSEi 2017, Лондон

Изложбен щанд за Оптикоелектрон на DSEi 2017, Лондон

В средата на годината направихме идейно предложение, графичен дизайн и предпечатна подготовка на изложбен щанд за Оптикоелектрон на DSEi 2017, Лондон. Конструкцията е разположена върху 15 кв.м. изложбена площ в ExCel London, в близост до британската изложбена палата.

Нашите партньори от Pixelhunters Dubai издигнала, монтираха и облепиха цялата конструкция.

Това е шестият изложбен щанд, който направихме, през календарната 2017 година.
Изложбен щанд за Оптикоелектрон на DSEi 2017, Лондон
Изложбен щанд за Оптикоелектрон на DSEi 2017, Лондон
Изложбен щанд за Оптикоелектрон на DSEi 2017, Лондон

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Как сайтът ни да стане бранд в Google?

Как сайтът ни да стане бранд в Google?

Преди време в тази статия показахме как само за около пет месеца един сайт може да бъде локално оптимизиран.

Днес, чрез снимката в началото показваме как сайтът ви трябва да изглежда като бранд в Google. По писани и неписани правила, ако управлявате сайта си правилно в рамките на една година, то Google ще го индексира при търсене по по-различен от обичайният начин.

Сами виждате няколко ключови показателя, които да помогнат за маркетинга в мрежата:
– освен основната страница, Google е индексирал и 6 под-страници + връзка „още резултати за nikolovmedia.com“
– под тези резултати, Google е индексирал профила на дружеството ни в Google+, както и една от важните външни препратки, която сме искали да се показва
– от дясно е резултатът от работата ни по оптимизиране на Google My Business

Така. Тази снимка показва резултатите в Google от търсене по име на дружеството, при това като независимо търсене. На снимката по-долу е визуализацията на същото търсене, но ако сте в профила си в Google. Тогава забелязвате няколко нови неща:
– зелените знаци, потвърждаващи валидността на профила
– възможности за редактиране на данни, публикации, снимки и отзиви.
Как сайтът ни да стане бранд в Google?

Публикувано от Николов Медия в Публикации
Ре-брандирахме и подобрихме функционално #BGMIR

Ре-брандирахме и подобрихме функционално #BGMIR

През изминалата седмица успяхме да ре-брандираме и да подобрим функционално #BGMIR (Bulgarian military Industry Review).

Новите неща по проекта са:
– Изчистено цветово и разпознаваемо лого, подходящо за спецификата на индустрията и на функционалността на уеб сайта.
– Добавени са нови функции – ежедневно обновяване на валутната информация за български лев и най-популярните валути, както и показателите за времето в два основни града – София и Бургас.
– Добавена е лента за най-четените публикации в уеб сайта – TRENDING NOW
– Vimeo видео канала е направен като списък и избор на видео, като се захранва директно през Vimeo, без да товари уеб сайта.

Предстоят още промени, които значително ще подобрят функционалността на проекта, както и неговата роля във военната индустрия на България.

p.s. – а феновете в социалната мрежа Facebook са вече над 5 000, като очакваме до края на септември да са около 10 000.

Публикувано от Николов Медия в Новини
Адаптивен дизайн за уеб страницата на Court Inn

Адаптивен дизайн за уеб страницата на Court Inn

През изминалата седмица официално пуснахме в уеб пространството новата уеб страница на хотел Court Inn в Панагюрище. Използвахме безплатната CMS платформа WordPress, тъй като през последните години тя се развива доста успешно, а и по отношение на бъдещото оптимизиране на страницата е доказано friendly.

Това, което е характерно за сайта е наличието на ясен и четивен шрифт на кирилица в голям размер, големи снимки (заснето от професионален фотограф) и формата за резервация на стая или апартамент.

Също така страницата е с адаптивен дизайн т.е. видима и правилно функционираща е на всички видове десктопи (мобилен телефон, таблет, лаптоп, компютър), и на всички видево уеб браузъри (Internet Explorer, Mozilla, Google Chrome, Edge, Safari).

Предстои оптимизация на страницата.

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Pro bono за тенис турнир „Court Inn Tennis Challenge 2017“

Pro bono за тенис турнир „Court Inn Tennis Challenge 2017“

Тенис турнир за аматьори се провежда ежегодно в гр. Панагюрище. Тази година турнира ще носи името на най-новият клиент на дружеството, хотел Court Inn и съответно ще се казва „Court Inn Tennis Challenge“

Решихме през настоящата година да станем част от спонсорите на събитието и ще подпомогнем реализирането му в сферата на реклама и връзки с обществеността.

Ще изработим безплатен сайт за турнира, ще напечатим около 97 кв.м. рекламни пана, ще брандираме над 40 тениски за участниците.

Публикувано от Николов Медия в Новини
Психология на визитните картички

Психология на визитните картички

Някои биха ни сметнали за луди, че пишем статия в нашия блог относно психология на визитните картички, и какво по дяволите е това? Но колегите, които се занимават с това, биха разбрали необходимостта от подобно съдържание. А и вие сега ще научите, че този продукт, дори да изглежда елементарен и простичък за изпълнение, не винаги е така.

Приложение на визитната картичка

Въпреки, че през последните години работим с телефони и таблети, изпращаме информация по електронен път, и понякога целият ни бизнес е в уеб пространството, визитната картичка е може би рекламният продукт, който няма да бъде изместен. Може да се промени, като стане електронен, виртуален, дигитален, 3D или холограмен, но ще присъства като информационен носител.

Обяснението е просто – спестява време и не ни кара да помним. Много е лесно, когато ни поискат координати, име, фирма, дейност и др. просто да предоставим една визитна картичка и да кажем „Всичко е тук“.

Психология на визитните картички

„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Това важи в пълна сила за визитната картичка. Тя е първото впечатление при организиране на бизнес срещи, презентации или запознанство. Тя ще остане в новият й държател, дори след като си отидете и приключите своят бизнес.

Представете си, че продавате услуга или стока за няколко хиляди лева. Скъпа, луксозна, може би единствена по рода си. Как биха ви взели вашите клиенти, или партньори, ако визитната ви картичка е омачкана, леко прегъната, нацапана и др? Или сте в дистрибуторския бизнес и продавате неща за по 1 лев, но една ваша визитна картичка струва колкото пет ваши продукта?

Бихте казали може би – „Е, това е визитна картичка. Тя не продава, тя информира“. Напротив, скъпи приятели – тя продава тогава, когато вие мълчите.

Съдържание или визия?

Една може би от най-популярните визитки е на Марк Зукърбърг и прословутата му длъжност изписана на нея – I`m CEO Bitch!

Психология на визитните картички?

Изработена на обикновен бял картон, напечатан в син цветови нюанс и може би струваща 10$ за общо 100 бр. Но ефекта от нея остава дълго с нас. (това е поредното доказателство, че не парите правят една рекламна кампания или обикновена реклама ефективни, а креативността на хората, измислили я). Това е прекрасен пример, че материала не е важен, когато съдържанието предизвиква запомняне.

От друга страна, това, което продавате е може би достатъчно за да не пишете нищо, като съдържание. Ето пример с визитна картичка на Mercedes
Психология на визитните картички?

Т.е. – какво повече може да кажете в тази визитна картичка освен име и телефон. Останалото говори самата й визия – картона, изработката, бранда.

Бързата работа срам за майстора

Повечето хора възприемат визитната картичка, като рекламен материал, който да се измисли и изработи за не повече от ден.

Ние знаем, че това е грешно мислене.

Отделете поне един цял ден, дори два, за да си представите как би трябвало да изглежда вашата визитна картичка. Не претупвайте това задължение и не бързайте с взимането му. Никога не забравяйте, че именно тя ще е първото впечатление за вас.

Изработката може да стане за ден, може и за три. В общи линии ви съветваме визитните картички да се правят за една седмица – по три дни за криейтив и по три дни за изработка.

Допълнителен съвет: ако сами ще си правите дизайна на визитната картичка задължително след като го направите му пуснете една разпечатка на обикновена копирна хартия, най-вече за да видите големината на шрифта. От опит знаем, че ако това не направи рискувате шрифта да бъде малък и нечетим.

Публикувано от Николов Медия в Публикации
BestBookingPrice.com – развиващ се проект на NikolovMedia

BestBookingPrice.com – развиващ се проект на NikolovMedia

Както обявихме още през ноември 2016 г., BestBookingPrice.com влиза в портфолиото но NikolovMedia. За последните месеци успяхме да променим значително старата визия на уеб сайт, както и да подобрим значително мобилната му версия.

Какво е BestBookingPrice.com?

Това е от тези сайтове, които ти позволяват да търсиш хотели в цял свят и да сравняваш цени. Чували сте за Trivago. На същия принцип работи и BestBookingPrice.com

Уеб сайта сравнява цените на хотелските настанявания в над 400 000 хотела по света и в над 190 страни. Страхотно, нали?

BestBookingPrice.com не е сайт за резервиране на хотел. Той просто предоставя на потребителя най-добрата възможна цена в момента, като представя оферти от всички други сайтове предлагащи хотелски резервации.

Важно да знаете за BestBookingPrice.com

Сайта има лесна, бърза и удобна мобилна версия.
Работи на над 30 езика и също толкова валутни възможности.
Коментари, оценки и информация в статиите е на езика, който сте избрали.

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Изложбен щанд на изложение Laser World of Photonics

Изложбен щанд на изложение Laser World of Photonics

От 26-ти до 29-ти юни 2017 г. се проведе Международното изложение Laser World of Photonics в Мюнхен, Германия. NikolovMedia направи за поредна година графичният дизайн и предпечатната подготовка на изложбената стена за нашите приятели от Завод за Оптика АД.

Публикувано от Николов Медия в Дейност

Постери в стил Vintage

За нуждите на наш клиенти (CourtInn) трябваше да изработим постери в стил Vintage на известни тенисисти. Като спортисти се спряхме на следните:

Jhon McEnroe

постери в стил vintage

© NikolovMedia Design

Boris Becker

постери в стил vintage

© NikolovMedia Design

Andre Agasi

постери в стил vintage

© NikolovMedia Design

Rafael Nadal

постери в стил vintage

© NikolovMedia Design

Roger Federer

постери в стил vintage

© NikolovMedia Design

Решихме Vintage стилът да бъде тип „бейзболна картичка“ в периода 70-те и 80-те на миналият век. Използвахме оригинални фотоси на звездите, заснети с висококачествени дигитални фотоапарати, но с помощта и уменията ни при работа с Photoshop ги преобразихме в желаният дизайн.

Процесът беше малко по-различен. Първо се вдъхновихме от видеото на Jhon McEnroe и прословутата му реплика „You can not be serious“ произнесена на Wimbledon.

После направихме Vintage Cartoon стил от същият турнир, но използвайки друга снимка:
#ShareTheMoment #YouCannotBeSerious

постери в стил vintage

© NikolovMedia Design

Cartoon стила беше просто за вдъхновение. Чак тогава направихме по-горе представените 5 Vintage дизайна.

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Изграждане и монтиране на рекламна визия върху калкан

Изграждане и монтиране на рекламна визия върху калкан

Това е първата по-мащабна рекламна дейност за новият ни клиент Court Inn – стара сграда, реновирана и постепенно превръщаща се в нов хотел. Решихме да използваме този страничен калкан за да изпишем наименованието и логото на обекта, тъй като тази стена гледа директно към околовръстният път в град Панагюрище. За целта изработихме буквите от черен еталбонд, а логото бе облепено с автомобилно фолио, което заради своите характеристики е подходящо за външни условия. Трима алпинисти бяха нужни и над 6 часа работа за да превърнат проекта в реалност.

Изграждане и монтиране на рекламна визия върху калкан

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Брандиране на три фирмени автомобила

Брандиране на три фирмени автомобила

Три фирмени автомобила брандирахме този уикенд (10.06.2017) на нашите клиенти от Клип Щанц ООД, а някой в печатницата бе изпуснал едно „м“ в „metal fabrication“. 🙂

Брандиране на три фирмени автомобила

Публикувано от Николов Медия в Дейност

Уеб сайт – функционалност, красива визия или и двете?

Много често ни се налага да водим конструктивни спорове с наши клиенти по отношение на един от най-често задаваните въпрос, когато се налага да правим уеб сайтове, а именно: кое е за предпочитане в сайта – функционалност, дизайн или и двете?

В подобни ситуации винаги задаваме следният въпрос – какво искате да прави сайта? Да продава продукти и услуги, да е видим при търсене в търсачките, да е със съвременна и прекрасна визия, или всичко това? Много често този въпрос има скрит подтекст, който е съвсем простичък: кое е по-важно за вас – да ви носи пари или да му се наслаждават клиентите, или и двете?

Много хора не знаят, но визията в нашата работа е на последно място. Най-често защото желанията на клиента по отношение на визуализация на проекта с желанието му да е ултра- функционален са трудно изпълними. Могат да се постигнат и двете разбира се, но когато имаш поставени бюджетни рамки това е пречка при реализирането им.

От друга страна, ако клиент избере визията пред функционалността, работата ни се усложнява. Чисто и просто защото знаем по-добре от него – хубавото си е хубаво, което не означава, че е винаги ефективно. Точно тук работата ни е в сложна ситуация – ние използваме допълнително време за да провеждаме консултации и разговори отново, и отново с нашият клиент, като се опитваме да го убедим да направи това, което е правилно, според нас. В такива ситуации често твърдим – клиента не винаги има право, защото просто не знае какво иска. Да и често твърдим, че в конкретни ситуации знаем повече от клиента, специално що касае дигитален маркетинг.

Сигурно някой префърцунен французин по времето на ренесанса в дълбоката, но красива френска провинция си е поръчал в странноприемницата вино, но дъщерята на собственика му е донесла не желаното от него, при което той се е провикнал – Клиента винаги има право! И от там та чак до наши дни от уста на уста се носи тази фраза, без да осъзнаваме, че тя е глупава! Факт!

Но, да не се отклоняваме от темата и най-вече от това, което ние предлагаме винаги – функционалност. За нас един уеб сайт трябва да бъде до такава степен функционален, че да носи пари на неговият собственик. И тук не става въпрос за електронен магазин или за каталожен сайт. Става въпрос за най-обикновен корпоративен сайт с пет страници и съдържание.

Защото в интернет пространството, в резултатите от търсене, в коментарите в страницата или социалните мрежи, в положителните или отрицателни оценки за продукти, услуги или за самата фирма, няма нищо общо с дизайна, а с това как си поднесъл информацията, как я поддържаш и как комуникираш с потребителите в сайта, които са и твои клиенти. Защото така работи интернет. И защото самите инструменти в интернет разбраха през последните пет-седем години, че дизайна не върши работа.

Приемете интернет, като бабичките пред блока, които имат за основна цел да критикуват. Защото е такъв – място за етикети.

„Тя е курва, защото всеки ден в нейният апартамент влизат по трима-четирима мъже. И виждате ли как се облича – само такава жена може да разполага с пари за да си купи тези дрехи и обувки“.

А тя е просто психолог, който работи в дома си!

Съвет: за да не ви слагат етикети, започнете от най-простичкото нещо – функционалност. После надграждайте!

Публикувано от Николов Медия в Публикации
Изложбен щанд – как се прави?

Изложбен щанд – как се прави?

Част от дейността ни е свързана с изграждането на изложбени конструкции, които представят клиентите ни на изложения в България и чужбина. Много малко обаче знаят колко тежък е процеса при реализирането на подобен проект. Ето защо решихме да опишем един изложбен щанд – как се прави или как го правим ние?

Планиране

Планирането на подобен продукт започва два-три месеца преди самото събитие. Трябва да се отчетат доста неизвестни, но най-вече доста вероятности, които може и да не се случат, но трябва да се вземат под внимание. В този етап ние планираме нашите отговорности по дати, така че, да знаем какво ни предстои в следващите седмици. Следващите стъпки са точно по ред такива, каквито ги спазваме.

Инженерингова дейност

Когато сме наясно с изложбената площ (най-често при нас е 15 кв.м.) започваме с 3D визуализиране на самата изложбена конструкция. Носещи стени, подпори, щендери, витрини, когато се налага – килерно помещение за багаж, разположение на щанда спрямо пътеките, които го заобикалят и спрямо съседите по националност и др.

Логистика

Знаем точно как ще изглежда щанда и как ще бъде сглобен на база инженеринговата дейност в предходният етап. Сега е момента да преценим – как да бъде транспортиран и колко време ще отнеме?

Електричество

Разполагайки с 3D проекта заедно с клиента решаваме къде да бъдат поставени изводи за контакти и осветление. Това е важно защото много често витрините разполагат със собствено осветление, а и много често клиентите са готови да поставят LCD монитор за презентациите си. Да не забравяме и един факт, който от много планиране се пропуска – зареждане на мобилни телефони, таблети и лаптопи.

Графичен дизайн

Конструкцията е готова, но е гола. Това е момента в който започваме идейно и графично визуализиране на предложението, спрямо установените размери и предоставени изложбени площи. Дизайна трябва да е разпознаваем, затова много често го съобразяваме с основните рекламни материали, които ще се дават на посетители. Тук е момента за уточняване и на носителя на цялата идея – плат, хартия, фолио и др.

Изпълнение на графичният дизайн

Изработка на предложената и одобрена рекламна визия. Най-често на 99% това е печат върху фолио и плат.

Транспортиране и монтаж

Винаги се допитваме до организаторите на дадено изложение кога са дните за монтаж, защото така преценяваме най-точно датите за транспортиране и човешкият ресурс, който ще е отделен за извършване на монтажа. Опита ни показва, че монтаж се случва за един работен ден.

Поддържащ персонал

Въпреки че, нашата работа е свършена по монтажа и изложението е започнало на следващият ден, винаги отделяме един колега, който да бъде на разположение на клиента. Той е човекът, който отговаря за въпросните вероятности, споменати по-горе. Всичко може да се случи и ние сме длъжни да осигурим човек, който е запознат с цялата конструкция и е готов да съдейства при възникването на технически, електрически, логистичен или рекламен проблем.

Демонтаж и логистика

Изложението е свършило и се налага в същия ден да бъде демонтиран изложбеният щанд и да се предаде предоставената площ във вид, в който е получена. Също така, нашият колега – поддържащ персонал съдейства на клиента за опаковането и обратната логистика до България.

Чак сега ние можем да кажем, че сме изработили изложбена конструкция.
Това е един дълъг процес, който изисква, както виждате, сериозно отношение към детайлите.
Клиентите ни се доверяват, защото имаме реализирани изложение на всички континенти и установен правилен модел на работа.

Публикувано от Николов Медия в Публикации

3 безплатни Google инструмента без които бизнеса не може

Google има доста свои приложения и инструменти, които са платени и полезни. Но има и не малък брой такива, съответно безплатни. Ето ги нашите 3 Google инструмента, без които смятаме, че маркетинга на един сайт не би трябвало да работи правилно.

Google Analytics

Това е може би най-използваното, популярно и полезно Google приложение. Напълно безплатно, неговото използване става реално само чрез потребителски профил в системата на Google и инсталиране на проследяващ код в сайта.

Защо трябва да го използвате? Защото с натискането на един бутон Google Analytics ви осигурява това, което традиционният маркетинг би направил за месец. А именно: колко хора са посетили сайта ви, от къде са дошли, на колко са години, какво са разглеждали в сайта ви (кои страници) или как са дошли в него, какви са интересите им, от коя държава или град са, колко време са прекарали в сайта, къде са отишли след това и много други.

Сами виждате, че това най-ценната информация за един бизнес, независимо дали той е онлайн или офлайн. На базата на нея може да похарчите много разумно и ефективно парите, които сте предвидили за реклама, или да обогатите съдържанието на страницата ви така че, да привлечете още повече посетители.

Google Webmaster Tool

Също безплатен и също изискващ единствено Google профил. Google Webmaster Tool обаче е инструмент, който се използва много често от SEO специалистите, защото дава проблеми и решения на тези проблеми.

Този инструмент засяга структурата на сайта ви и показва какво мисли Google за него, какво Google индексира от неговото съдържание, анализ на търсене и на съдържанието, анализ на трафика на сайта, има ли грешки при обхождането на сайта или в сървъра на който се намира, как да премахнете временно някой URL, който за момента не трябва да се индексира от Google и много други.

Ще ни отнеме много време да разясним пълната функционалност на този инструмент, но в сбит вариант бихме го описали така: открива грешките ви при работа и управление на сайта ви и ви дава пример как да го коригирате.

Google PageSpeed Tool

Това безплатно Google приложение през последните години се използва задължително от SEO специалистите. Google PageSpeed Tool показва колко бързо се отваря сайта ви през браузърите в Интернет и какво да направите, за да се отваря още по-бързо.

Бихте казали – какво значение дали сайта ми се отваря за 0,6 секунди или за 14 секунди? Без да осъзнавате, има много голямо значение за вас, защото Google показва на по-предни позиции и тези сайтове, които са си оптимизирали скоростта. Също така, клиента ако няма търпение да чака зареждането на вашият сайт, ще отиде при конкурента ви.

Има още много подобни инструмента на търсачката, които са безплатни, но тези три – те са основата и без тях, никой бизнес в Интернет не може.

Публикувано от Николов Медия в Публикации

Кога не трябва да се инвестират пари за реклама?

Някои колеги биха ни упрекнали, че изобщо подхващаме тази тема. Други няма да се съгласят с твърденията в нея. Трети ще продължат да се заблуждават, че няма такъв момент.

Коректността във взаимоотношенията по оста рекламна агенция – клиент и постигане на така желаният ROI (Return Of Investment или Възвръщане на инвестицията) много често могат да бъдат постигнати и с отказ, който да рефлектира върху взимането на правилно решение. Казано с прости думи – понякога „не“ от страна на рекламната агенция води до по-добри резултати.

Не бъркайте несъгласието с позицията на клиента с категоричният отказ от страна на рекламната агенция. Съществува осезаема разлика и можем да твърдим, че сме отказвали неведнъж изпълнението на рекламни кампании. Ето нашите причини поради, които ние няма се съгласим да работим за Вас:

1. Клиента все още не разбира смисъла на думата „конкуренция“

Има клиенти за които конкуренцията е насищане на пазара. За нас това е просто много хора на едно място и не значи нищо. В своята си същност, конкуренцията е участници на пазара, предлагащи едни и същи продукти, или услуги, но с различни характеристики, които се изграждат от:
– цена;
– доставка;
– качество;
– време за реакция;
– отношение към клиента;
– сервиз и др.
т.е. конкуренцията не е количеството на играчите, а разликата в това, което предлагат.

В тази връзка сме отказвали рекламно обслужване на белгийска фирма в опит да стъпи на българският пазар в сферата на ремонтни, довършителни и строителни работи. След направен анализ от наша страна установихме, че въпросната фирма не е конкурентна по отношение на асортиментно изобилие, цена и качество на основните играчи на този пазар – Praktiker и Mr.Bricolage т.е. тестовете ни ориентираха във взимането на решение за отказ, поради простичкият извод – парите, които ще дадат за реклама ще отидат на вятъра, ако не се подобрят тези три показателя.

Не ги подобриха. Резултата бе, че те наеха друга фирма, която се съгласи да ги обслужва, въпреки негативните аналитични оценки на пазарните им позиции. Прекратиха дейността си в България след 6 месеца и напуснаха страната.

2. Липса на компромис

Ината много често е играел отрицателна роля в едни подобни взаимоотношения. Ако никоя от страните не е способна на компромис, рекламната кампания е обречена на провал. Пари на вятъра, отново.

Друг клиент се опита да ни предостави бюджет от 30 000 лева за едногодишна рекламна кампания в изброените канали. Но това е едната част от уравнението. Другата част от уравнението бе желанието на клиента за налагане на марката. Опитахме се да го убедим, че с тези пари може да се опита в радио, печат и интернет реклама поне за 6 месеца, но не може да се включи и в желаните от него телевизионни излъчвания в няколко ефира. След дълги разговори и неотстъпване от своята (на клиента) позиция, ние отказахме да започнем работа с тях. В последствие разбрахме, че наши колеги са направили същото.

3. Липса на вътрешнофирмена комуникация с Икономическият директор или анализатор

Не става въпрос за пари. Не става въпрос за определяне на бюджети, нито за мнението на икономиста в дружеството за рекламната кампания.
Става въпрос за следното – много често рекламата, като дейност на едно дружество играе ролята на „последна дупка на кавала“. Т.е. или се претупва на бързо за да се изпълни плана, или се гледа на нея като „пари на вятъра“. Ако искате да инвестирате и да закупите фирма, която се продава, ще се допитате до икономиста. Защо не искате и неговият анализ за икономическата обстановка в страната, индустрията, сектора и прочие. Става въпрос за неговият поглед и оценка, която да го накарат да каже на събрание – да не инвестираме следващите месеци в реклама, или да инвестираме.

Това е наша грешка, която си признаваме, че сме допуснали и която е една от причините за тази статия. Преди време не се съобразихме именно с такова мнение от човек, който просто каза – идват тежки времена за целият бизнес сектор, да се концентрираме върху облъчване на настоящите ни клиенти и да не търсим нови, поне една година. Не го чухме, пренебрегнахме го и нямаше никакъв ефект от похарчените пари за реклама. Обеца на ухото, която ежедневно ни напомня, че освен с маркетолози и директори, трябва да отделим 5 минути и с анализатори.

4. „Шефа е винаги“ прав

Когато се изпадне в подобна ситуация, много често парите за реклама отиват наистина на вятъра. Това, което твърдим е следното – шефа е прав, но не винаги. Егото на много работодатели е толкова голямо, че когато се провалят обвиняват другите. „Шефа“ не е длъжен да разбира от реклама, но част от тях си мислят, че го правят успешно.

Имахме клиент на който изготвяхме криейтив за телевизионна реклама. Той не одобри нашата идея (не казваме, че е била страхотна) и предложи своя. Проблемът беше, че ние видяхме сексизъм и дискриминация в неговата идея, за която го предупредихме. Не се вслуша, похарчи няколко хиляди за заснемането й, и месец след това НСС (Националният съвет за саморегулация) е свали от ефир. По същите причини.

Всички тези примери са от нашата практика. Някои са се случвали по два пъти, други почти ежедневно. Но сме установили, че на 89% сме прави в твърдението си горе – има ситуации и моменти в които е по-добре да не даваш пари за реклама.

Публикувано от Николов Медия в Публикации
Дипляна кариерно развитие 2017

Дипляна кариерно развитие 2017

Всяка година правим дипляна за кариерно развитие, която се разпространява на двете най-големи събития сред техническите университети в България в София и Пловдив. Тази година също не се отличава от предходната и направихме за Оптикоелектрон дипляна с променена визия за предстоящите събития през м.април и м.септември 2017 г.

А4 формат, два бига, 4+4 и частичен лак за покритие. Прекрасни са!

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Логотип и корпоративна идентичност за хотел Court INN

Логотип и корпоративна идентичност за хотел Court INN

Поръчано ни бе творческа работа по лого и корпоративна идентичност на нов хотел за настаняване и апартаменти в гр. Панагюрище. Трябваше да се съобразим с някои важни за хотела особености – намира се на околовръстен път, чисто нова сграда и първи обект на клиента, в близост до него е разположен тенис корт.

Решихме да използваме шрифт, който може да бъде лесно разпознаваем с леки овални форми, но с конкретен акцент в него. Това е буквата „О“ в наименованието, която цветово е правена отделно от цялото лого. Небесно синьо, в позната тюркоазена гама е топъл цвят в две основни разновидности, подчертаващи буквата и търсещи желаният резултат.

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Уеб сайт и SEO оптимизация за една от най-успешните опто-механични фирми в България

Уеб сайт и SEO оптимизация за една от най-успешните опто-механични фирми в България

В началото на 2017 изработихме новата уеб страница на Оптомеханик ООД – Панагюрище. Тя е с минималистичен дизайн, адаптивен дизайн за всички видове дисплеи и мобилни устройства, и първоначално seo оптимизирана. Страницата се класира на първа и втора Google страница по търсене на ключовите изрази, характерни за дейността на дружеството.

Всички снимки и видеа приложени към страницата са правени през 2017 г. поради обновеният технически парк на дружеството през последните години. Характерно за тези снимки е факта, че са заснети с мобилен телефон HTC, както и видеото. Тяхното качество е високо, а това е първата ни уеб страница с която решихме да опровергаем „задължителното наличие“ на професионална камера, или фотоапарат.

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Дизайн и печат на корпоративен проспект на Завод за Оптика АД

Дизайн и печат на корпоративен проспект на Завод за Оптика АД

В началото на 2017 г. направихме графичен дизайн, предпечатна подготовка и печат на 200 бр. тираж от новото издание на корпоративен проспект на Завод за Оптика АД. Изчистена визия, 8 цветни страници, английска версия.

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Визуална концепция за билбордове, печат, демонтаж и монтаж

Визуална концепция за билбордове, печат, демонтаж и монтаж

За нуждите на Оптикоелектрон изработихме рекламна визуална концепция за билбордове (външни конструкции) тип „Пиза“в региона на град Панагюрище. Тази визия е основна за 2017 година, като вече усилено се използва в уеб присъствието на дружеството и печатните материали. Печата е върху промазан винил за по-голямо качество и издържливост на материала при променящите се атмосферни условия. Демонтаж и монтаж на визии в периода 27.03-31.03.2017 г.

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Инфографика, като част от маркетинг стратегия

Инфографика, като част от маркетинг стратегия

Самото наименование е доста красноречиво за определяне същността, а именно: представяне на конкретна информация, чрез използване на илюстрации, диаграми, снимки, 3D и др.

Думата е взаимствана от английски език (infographic) и в последните години (2-3) се наложи на българският маркетингов пазар, като неразделна част от изграждането на стратегия за content marketing – маркетинг на съдържанието.

Въпросът е – полезна ли е инфографиката и колко?

Колко полезна е инфографиката за content marketing стратегията?

В структурата на една стратегия за маркетинг на съдържанието са залегнали няколко възможни решения за нейното осъществяване, или всичките т.е. текст, снимка, видео. През последните години визуалното представяне в интернет налага своята сила все по-бързо и все по-ефективно. Това, което виждат очите е първосигнално, но не и първично.

Потребителите в интернет предпочитат все повече да гледат, отколкото да четат. Разбира се инфографиката не може да се сравнява с видео съдържанието, но тя е първото нещо, което би привлякло повече внимание след даден текст. ефектът е повече психологичен – това, което виждат очите се възприема по-лесно от съзнанието, въпреки че, в една инфографика има текстово съдържание. Това текстово съдържание обаче, не е толкова затормозяващо а представено по простичък начин:
– снимка или графика придружени с кратък презентационен текст или крайни резултати.

Разглежда се бързо, чете се бързо и се запаметява бързо. А и изглежда по-добре от текст с 450 думи и две снимки.

Предимство и недостатък на инфографиката

Предимството на инфографиката се крие в нейната визуализация. Бързо, лесно и ефективно.
Недостатъка са значително ограничените SEO възможности.

Но. Когато инфографиката се използва като част от цялостна стратегия за маркетинг на съдържанието, тя е подкрепена с текст и видео, и като част от структурата помага за по-лесното възприемане и смилане на промотираното съдържание, като цяло.

Как се прави инфографика?

Има два варианта.
Заплащате за платен софтуер или не заплащате, и използвате безплатен. И в двата случая имате готова изградена платформа с различни десетки или стотици функции, и инструменти за да направите своята инфографика.
Вторият начин е да си я направите сами. Ние предпочитаме този вариант. Използваме Photoshop като основен инструмент, но така използваме цялята му функционалност, което е предимство.

В първият случай сте съобразени и ограничени от това, което ви се предлага. Могат да възникнат редица проблеми – липса на конкретен шрифт, конкретна графика или снимка, реклама на софтуера някъде в дъното на инфографиката и др.

Вторият е по-практичен, но задължително трябва да познавате добре възможностите на Photoshop.

Цени за изработка на инфографика

Повече информация за цените на инфографиките и изработката на съдържание, може да намерите в нашата страница Content marketing – маркетинг на съдържанието.

Публикувано от Николов Медия в Публикации
Брандирано червено вино, 300 бутилки със сорт „Евмолпия“

Брандирано червено вино, 300 бутилки със сорт „Евмолпия“

През март 2017 брандирахме 300 бутилки червено вино от селектиран български сорт грозде „Евмолпия“, отглеждан в района на гр. Перущица. Направихме графичен дизайн и предпечатна подготовка на етикети за бутилките, съобразени с конусовидната им форма. Отпечатани са на PVC ламинирана хартия, едностранно.

Публикувано от Николов Медия в Дейност

Медийно ще подпомогнем българското изложение ХЕМУС 2018

Подписано бе споразумение на 21.03.2017 г. Николов Медия, чрез проекта си Bulgarian Military Industry Review, медийно да подпомогне отразяването на международното военно изложение за отбрана, анти-тероризъм и сигурност – Хемус 2018 г., което за пореден път ще се проведе в град Пловдив.

Bulgarian Military Industry Review ще издава специализирано ежедневно печатно издание по време на изложението, което ще представи над 70% от участниците в него. Отделно, всякаква информация за изложението ще се представя в уеб портала, ежемесечният бюлетин и уеб телевизията на проекта.

Публикувано от Николов Медия в Новини

Кога клиента плаща по-евтино за публикуване на реклама?

Има си термин за това, който се казва „медия купуване“. В някои (не много) рекламни агенции е част от основната им дейност, но не е водеща. За други е основната им дейност. Такива се наричат „медия шопове“. Малко известен факт е, че медия купуването е доста сериозен и печеливш бизнес, способен да донесе големи печалби на агенцията, и спестяване на големи разходи за клиента. Но, всичко по реда си.

Какво прави агенция тип „медия шоп“?

Същото, каквото правят търговците по цял свят. Купуват една стока от едно лице (медия) и я препродават на второ лице (краен клиент). Това, което купуват е самото позициониране на рекламата на клиента т.е. медия шоповете купуват определените за реклама места във вестници и списания, определеното време за реклама в телевизии и радио, определените форми за реклама в Интернет, и определените конструкции, и позиционирането им за външна реклама.

Повечето медия шопове правят тази дейност в началото на всяка година, когато се изготвят рекламните бюджети на техните клиенти, и на дружествата по принцип. Грешно е да се мисли, че първо трябва да имаш конкретен клиент за дадено рекламно място, отколкото да закупиш това рекламно място и да го продадеш през годината. Второто е за предпочитане, и по-долу ще го разясним.

Какво реално печелят медия шоповете?

Ние (медия купуването е основна част в бизнеса ни) и други медия шоповете предпочитаме да работим по вторият начин на търговия – купуваме предварително рекламно място и през годината го продаваме. Това са т.нар печалби за бъдещ период и стават реални, когато се реализират.

Печелим от отстъпките предлагани от конкретните медии. Разликата обаче между отстъпката при покупка на една стока и покупка на рекламно място е в това, че отстъпките за рекламно място са няколко, а не е само една. Например, ако искаме да закупим в едно списание 30 рекламни страници, получаваме отстъпка за:
– Отстъпка за рекламна агенция. Доста често е 15%
– Отстъпка за обем публикации – варира различно, но средно е от 25% до 30%
– Отстъпка за предварително платени пари – те също варират, но нека я фиксираме на 5%
– Отстъпка за използването на втори рекламен канал от медията – някои медии предлагат също отстъпка ако рекламираш в списанието им и в сайта им едновременно.
И т.н.

Т.е. ако една рекламна страница в списание струва 1000 лв., ние заявяваме 30 рекламни страници през годината, което прави чисто 30 000 лв. Но понеже сме рекламна агенция, но понеже заявяваме 30 страници и плащаме предварително, реално получаваме следните отстъпки:
30 000 лв. – 15% (рекламна агенция) = 25 500 лв.
25 500 лв. – 25% (обем) = 19 125 лв.
19 125 лв. – 5% (предварително плащане) = 18 168 лв.

Така, когато едно нещо струва 30 000 лв., рекламната агенция или медия шопа в този вариант плащат 18 168 лв., или с 11 832 лв. по-малко. Но нека не забравяме, че това е само началото. Ние, като рекламна агенция или медия шоп можем да изкупим голямо място за реклама от цялата медийна група, което означава, че ще получим още по-големи отстъпки.

Кога клиента плаща по-евтино за публикуване на реклама?

Когато използва нашите услуги за това, или услугите на медия шоп. Всичко е в крайната сума описана по-горе.
Да предположим, че клиента направи същото като нас – купи 30 страници, плати ги предварително и участва в повече рекламни канали на медийната група. Той обаче никога няма да има тези 15% отстъпка за рекламна агенция, а ние можем да играем и да варираме с нея. Ето как:

Клиент работи директно с медията:
30 000 лв. – 25% = 22 500 лв.
22 500 лв. – 5% = 21 375 лв. е крайната сума която ще заплати клиента или 712,50 лв. за една рекламна страница

От направените сметки в предишният параграф, ние заплащаме 605,60 лв. за една рекламна страница. Т.е. 106,90 лв. по-евтино.

Тук имаме няколко вариант:
– ако клиента ни е дългогодишен и правим други неща за него, можем да му предоставим цялата си печалба и той да плати това, което и ние т.е. 18 168 лв.
– можем да му дадем половината печалба т.е. пак ще плати по-евтино с 1603,50 лв.
– можем да му дадем какъвто си поискаме процент от нашата печалба, но във всички случаи клиента ще плати по-евтино.

И това е само, ако сме закупили реклама в едно списание. Ами ако сме закупили рекламни площи във всички канали на медийната група ще получим значително по-голяма отстъпка за нас, което означава, че клиента може да плати още по-малка сума от коментираната 18 168 лв.

Вариантите са много, но винаги клиента плаща по-евтино когато го прави през нас. Винаги.

Публикувано от Николов Медия в Публикации

5 лесни начина да защитите WP сайта си и да спите спокойно

Получихме едно запитване за защита на WordPress сайт и евентуални съмнения, че той е вече хакнат. За нас това не е основна дейност, но тъй като изработваме различни уеб проекти сме длъжни да знаем и това. В редовете по-долу ще изброим 5 лесни начина да защитите WP сайта си, без да имате дори технически познания за това. Необходимо е просто да инсталирате приложение iTheme Security, което е безплатно.

1.Изтрийте потребител с потребителско ID:1

Това може да го направите и без да използвате функциите на приложението. На 99% сме сигурни, че това не го знаете и работите първият си потребителски профил. Направете нов потребител с администраторски права и след като е активен влезте в административният панел на сайта си с него. Изтрийте старият потребител, като не забравяйте да прехвърлите цялата информация до сега създадена от ID1 на новият потребител. Преди да изтриете първият профил системата ще ви пита за това, така че, отметнете тази отметка.

2.Променете пътя за вход в административният панел

Това се прави от приложението, но Вие ще трябва да решите как да се казва. Пак сме на 99% сигурни, че достъпа до Вашият WP сайт се прави със следният линк mydomain.com/wp-admin. Точно това променете, например на mydomain.com/hjdu746s;g098

3.Забранете записа и презаписа

Два са основните файла за тази забрана – wp-confic и .htaccess. Чрез приложението им забранете запис и презапис в съдържанието им.

4.Заключете административният панел

С приложението имате възможност да определите през кое време на денонощието административният панел да бъде заключен, дори и за Вас. Съветвам Ви да е времето през което не сте на работа или не работите по сайта. Между 19.00 ч. и 9.00 ч. е повече от прекрасно.

5.Променете префикса на основната си директория wp-content

Направете го отново с приложението. Измислете му нещо напълно нелогично, например – ywra3-ky8#&8

Приложението има много повече възможности за защита и може да ги използвате. Това са само основните пет, които ще Ви направят съня спокоен, поне в това отношение. Но все пак не забравяйте – посъветвайте се със WP специалист при работа с това приложение, защото вероятността да объркате нещо и да сами да си навредите на сайта е около 70%.

p.s. – един SSL сертификат на сайта Ви също е задължителен, при това напълно безплатно. Попитайте си хостинг доставчика за Let`s encrypt

Публикувано от Николов Медия в Публикации
Брандирани автобусни спирки

Брандирани автобусни спирки

В средата на м.март 2017 г. успяхме да завършим един проект на който все не му намирахме времето. Започна февруари и се проточи почти месец и половина. Но, в крайна сметка успяхме навреме (преди великденските празници) да брандираме 5 автобусни спирки в гр. Панагюрище с рекламна визия на Оптикоелектрон.

Тази визия е част от тазгодишната политика на дружеството, но някой друг път ще ви разкажем за интересната фото-сесия с полицейските служители.

Публикувано от Николов Медия в Дейност

Нашият сайт ще стане на 5 месеца в сряда (16.03.2017 г). Не е нещо значимо, но резултатът, който постига е. В региона от радиус 100 км. има стотици, да не кажем хиляди рекламни агенции. Не от вчера – от години. Ние също сме такава от пет месеца.

Ето какви резултати постига сайта и ще продължи да го прави по отношение на локално оптимизиране и оптимизиране за мобилни устройства. Ако пък Вие продължавате да плащате за присъствие на уеб каталози от типа Golden Pages, включително и на този – това си е Ваше решение. Ако искате резултати – пишете ни!

обущарят ни не ходи бос

Уеб локална оптимизация за мобилни устройства


обущарят ни не ходи бос2

Уеб локална оптимизация

Публикувано от Николов Медия в Дейност

Каталог 2017 / Оптикоелектрон

Черно – бяла стилна и класна нова концепция на продуктовият каталог на Оптикоелектрон за 2017 и 2018 година; Фото сесия на територията на Индустриален парк „Оптикоелектрон“. Първи тираж: 500 бр.

Публикувано от Николов Медия в Дейност
Наш дизайн на IDEX 2017 в Абу Даби

От 19.02 до 23.02.2017 се проведе международното военно изложение IDEX за отбрана в Абу Даби, ОАЕ. За това събитие бяхме наети да направим графичен дизайн и предпечатна подготовка на 15 кв. м. изложбена площ за Оптикоелектрон Груп АД.
изложбени щандове

Публикувано от Николов Медия в Дейност

Link Building-а като дигитална препоръка в мрежата

Още в университета ни учеха, че най-ефективният канал за реклама е т.нар. ситуация „на фурната казаха“ или просто „един приятел ми каза“. Ние, като професионалисти на пазара за рекламна комуникация потвърждаваме, че наистина това е печеливш инструмент за бизнес. Интернет препоръката обаче е в пъти по-ефективна от препоръката във физическият свят.

Не разбирайте погрешно. Не наблягаме на потребителските препоръки оставяни под даден продукт в електронният магазин, нито за спам коментарите в различни блогове. Става въпрос за изграждането на входящи връзки към сайта ви, които да има функцията не просто на път до вас, а на препоръка за продуктите и услугите ви.

Всичко е логика

Ако вие сте фризьор, кое ще е по-ценно за вас – да ви препоръчат случайно непознати хора или познати такива, или да ви препоръча ваш конкурент? Второто, разбира се.

Това е дигитална препоръка чрез изграждане на входящи връзки – link building в мрежата. Основната цел е да получите линк към вашият уеб сайт от конкурент, или от специалист във вашата област. Т.е. получавате високо стойностно признание и това Google го вижда, и отчита. Отчита го повече от отлично. На този тип връзка се казва „качествен линк“ или „SEO линк“.

Това е само единият начин за да получите желаният ефект. Нека разгледаме и вторият, според нас.

В спора се ражда истината

Ние силно вярваме в коментарите под дадена публикация. Много хора също. Това е вторият начин да изградите много добра дигитална препоръка. Правете коментари там, където ви е силата. Правете ги разумно и целенасочено. Но запомнете – никога спам коментари. Те влияят негативно на уеб сайта ви и в един бъдещ период, без да съзнавате ще постигнете отрицателен ефект.

Ако пишете в блог за фризьори следният коментар „Ето как го правим ние – виж този линк“ – това е спам. Но, вместо директно да се рекламирате и да очаквате нещо да се случи, по – добре влезте в разговор с автора на статията или с някой от коментиращите. Задавайте въпроси, критикувайте, нещо което смятате, че не е правилно според вас, разсъждавайте върху темата, и някъде из коментарите си поставете линк. Но го поставете не за да отидат хората на страницата ви. Поставете го за да им помогнете.

Например, ако спорите за използваните тримери за подстригване и не сте съгласни с коментираната марка, кажете какво според вас не харесвате в тази марка и препратете потребителите чрез линк, в блога на вашият сайт, в който подробно обяснявате защо вие предпочитате друга марка тримери. В спора се ражда истината, нали?

Зад кулисите

За да не се чудите, как реално препоръка от конкурентен сайт, или качествен коментар ще помогнат за по-добро позициониране на сайта ви, ще ви заведем зад кулисите на тази постановка, или казано по друг начин – зад кодовете на сайта. Не ви трябва техническо образование, ще го обясним простичко.

През последните години търсачките четат не само публикуваното съдържание в един сайт, но и съдържанието на кода на сайта, в който код се залага информация за сайта. И когато съдържанието в един сайт е за фризьори, кода на сайта също е с информация за тази услуга, и този сайт изпраща връзка към вашият сайт, който също е за фризьори – това се отчита с висока стойност от търсачките. Същото е при коментарите.

Казахме ви – всичко е логика!

p.s. – Прочетете всичко за предлаганата от нас услуга „Link building – изграждане на входящи връзки към сайт“ или


Бележка от автора: написаното съдържание по-горе е анализирано от Yandex и Google и резултатите са: 100% уникалност на фразите и 100% уникалност на текста.

Свържете се с нас и ние ще направим Вашето уеб съдържание 100% уникално!
E-mail: office@nikolovmedia.com

Публикувано от Николов Медия в Публикации

-20% отстъпка за изработка на уеб сайт до края на м.февруари

Николов Медия ЕООД предлага изработка на уеб сайт на цена от 399 лв. (стара цена 499 лв.) до края на м. февруари 2017 г.
Това, което предлагаме на тази цена е:
– 100% завършен уеб сайт на български език;
– Административен панел на български език;
– Адаптивен дизайн за смарт телефони, таблети, лаптопи и десктоп монитори;
– Бързо и качествено изпълнение до 72 часа;
– Едногодишна поддръжка на ядрото на уеб сайта;
– Оптимизиране на съдържанието в сайта;
– SEO оптимизация на сайта за два месеца, след неговата изработка;
– До 15 страници в структурата на сайта;
– Фото-заснемане за нуждите на сайта;
– Домейн име за една година;
– Уеб хостинг на сайта за една година;
– SSL сертификат на сайта;
– Интегриране на форма за контакти и взаимодействие със социалните мрежи;
– Изготвянето на три ПР публикации и публикуването им в три уеб директории за статии;
– Банер реклама за един месец в сайта Blogalizator.com;
– PDF документация за работа с уеб сайта;
– Обучение на място на персонала за работа с уеб сайта;
– Обучение на място на персонала на теми „Как да върнем вложената инвестиция за изработката на уеб сайт?“ и „Как да печелим от нашия уеб сайт?“.

Важно да знаете: Офертата е валидна до 28.02.2017 г. за всички направили заявки до тази дата, включително; Посочената цена е крайна и всички упоменати по-горе дейности са включени в нея; Офертата е валидна за цяла България; Офертата е валидна при подписване на едногодишен договор за изпълнение на упоменатите по-горе дейности.

Ако искате да имате напълно функционален уеб сайт за бизнеса си, свържете се с нас на тел. 0877 09 07 09 или натисни бутона по-долу (бутон за изпращане на e-mail):

Защо предлагаме толкова много възможности на такава ниска цена? Отговорът е в публикацията „Защо близо 50% от малкият бизнес все още нямат уеб сайт?“

Публикувано от Николов Медия в Новини

Изработване на визия за изложения през 2017 г. (ежемесечно обновяване)

През 2017 г. Николов Медия ЕООД изработва рекламни визии за изложбени конструкции за следните международни и български изложения:

Изложение: Spie Photonics West, САЩ
Клиент: Завод за Оптика АД
Дати на изложението: 29 януари -02 Февруари 2017 г.
Изложбена площ: 9 кв.м.
Статус: Приключен проект

Изложение: IDEX, ОАЕ
Клиент: Оптикоелектрон Груп АД
Дати на изложението: 19-23 Февруари 2017 г.
Изложбена площ: 15 кв.м.
Статус: Приключен проект

Изложение: W3 Plus Fair, Германия
Клиент: Завод за Оптика АД
Дати на изложението: 21-22 Февруари 2017 г.
Изложбена площ: 15 кв.м.
Статус: Приключен проект

Изложение: Laser World of photonics, Германия
Клиент: Завод за Оптика АД
Дати на изложението: 26-29 Юни 2017 г.
Изложбена площ: 15 кв.м.
Статус: Приключен проект

Изложение: DSEi, Великобритания
Клиент: Оптикоелектрон Груп АД
Дати на изложението: 12-15 Септември 2017 г.
Изложбена площ: 15 кв.м.
Статус: Проект в процес на реализиране

Изложение: AUSA, САЩ
Клиент: Оптикоелектрон Груп АД
Дати на изложението: 09-11 Октомври 2017 г.
Изложбена площ: 12 кв.м.
Статус: Проект в процес на реализиране

Публикувано от Николов Медия в Новини

Защо близо 50% от малкият бизнес все още нямат уеб сайт?

Близо половината от малкият бизнес все още няма уеб сайт. Защо? Според едно изследване, близо 41% от световния бизнес, категоризиран като „малък бизнес“, без собствена Интернет страница отговарят, че „нямат нужда от страница“. Това е оправдание, не е причина!

Анализиране на проблема – в дълбоки води

Както можете да предположите, повечето собственици на малък бизнес без уеб сайт нямат технически познания. Те отхвърлят възможността за страница, по следните причини:
– Те не разбират предимството на уеб сайт и как той може да им помогне на бизнеса;
– Според тях е прекалено скъпо, сложно и отнема много време;
– Често се се оправдават пред самите себе си с мисъл „справям се добре и без сайт“ или „досега не съм имал нужда от такъв“.

Помислете как интернет промени света през последните 5-10 години: смарт телефони, таблети, Google, Facebook, Twitter, бавна и мъчителна смърт на печатни вестникарски издания, Amazon и др. Това е един различен свят от предишният. Разликата е, че ние живеем в момента в него.

Около 70% от собствениците на малък бизнес са над 45 години. С увеличаването на възрастта им намаляват шансовете да се запознаят с представяната в тези редове технология. Съществува вероятност да имате т.нар. „измамна реалност“ – работа с лоялни клиенти или редовни клиенти, което да е отново оправдание за липсата на уеб сайт. Просто защото изглежда добре, не означава, че е добре.

Това е бавният път по който умира и малкият бизнес без интернет страницане виждат възможността да се променят, докато не стане твърде късно.

Истинският проблем

Аргументът им „нямам нужда от страница“ е изграден от мислите им, насочени в две основни направления:
липсата на обучение по следните теми: неразбиране на технологията; как един уеб сайт помогна на бизнеса; как същият този сайт помага на клиентите; отрицателното въздействие в дългосрочен план при липсата на уеб сайт.
не е лесно: поддържането на уеб сайт все още не е бърза услуга, лесна или достъпна за повечето предприятия. Т.е. да се прави от тях за да се чувстват по-удобно в ежедневието.

За нас, професионалистите в тази област това е странно. Но не трябва да се учудваме, а да намерим решение на следният въпрос – как да поправим всичко това? Може би отговора се крие в нуждата или желанието, или и двете.

Нужда и достатъчно желание

Ето я нашата логика – повечето от половината собственици на малък бизнес казват, че нямат нужда от уеб сайт, но това не означава, че не искат да имат такъв. Може би границата за преодоляването на този проблем е някъде между съотношението цена-сложност-време.

Сигурни сме, почти на 100%, че можем да променим драстично мнението на собствениците на малък бизнес за нуждата от уеб сайт, ако решим двете уравнения по-долу:
– Уравнение 1 – какво точно печели малкият бизнес и клиентите му от такъв проект;
– Уравнение 2 – можем ли да предоставим безплатна изработка, безплатна поддръжка, безплатен хостинг, безплатен домейн на уеб сайта.

За жалост, по второто уравнение няма намерено решение, но не това е проблема и не е точно така. Проблемът е в липсата на достатъчно образоване на клиента за нуждите от уеб сайт. Решението на първото уравнение, води след себе си автоматично решение на второто. Не се опитвайте да решите второто. Това е грешката на професионалистите в тази област.


Бележка от автора: написаното съдържание по-горе е анализирано от Yandex и Google и резултатите са: 99% уникалност на фразите и 100% уникалност на текста.

Голяма част от статията е превод на Why 50% of small businesses still don’t have websites

Свържете се с нас и ние ще направим Вашето уеб съдържание 100% уникално!
E-mail: office@nikolovmedia.com

Публикувано от Николов Медия в Публикации

Защо е важно да се прави OnSite оптимизация?

Неоспоримо е желанието на всеки уеб сайт собственик, неговият проект да излиза на първо място в търсачките, когато е търсено в резултати, засягащи съдържанието на сайта му. Най-срещаната грешка сред нашите клиенти е неразбирането им за onsite оптимизацията и защо е необходима за тяхната дигитално-маркетингова стратегия. SEO специалистите разбират тази нужда (затова са такива), но с по-долу ще разкажем на тези, които не виждат смисъла в това.

Скоростта е от огромно значение

Времето, когато една снимка изчаквахме да се отвори около 5 минути мина отдавна. Да не говорим за уеб страница. Ние като потребители сме станали доста прецизни в избора си и ако един сайт се забави повече от 10-15 секунди, на 90% няма да го чакаме да зареди. Това се отчита обаче не само от нас, но и от търсачките, като Google и Bing.

Responsive design или казано – адаптивност

И един компютър не ни е достатъчен. Телефони, таблети, лаптопи, настолно компютри, часовници и др. Търсачките се грижат за това да имат търсения непрекъснато в техният алгоритъм за да могат да съществуват. И те отдавна са забелязали, че добре познатият стар настолен компютър не може да задоволи желанието на хората да „човъркат“ в интернет. Ето защо, сайта Ви трябва да бъде адаптивен с всички възможни дисплей устройства + уеб браузъри.

Meta, Structure Data, Open Graph

И отново – в днешните времена отново не е достатъчно просто да напишеш съдържание. Било то и уникално съдържание. Принципа е простичък – помогни на търсачките да разберат точно какво пишеш, за да ти помогнат и те да намериш точно каквото искаш. Необходимо е указване, показване и разяснение какво се опитваш да кажеш – дали пишеш за услуга или продукт; ти ли си автора, или е друг; това просто статия ли е; от страница ли идва или от блог; има ли цена – няма ли; каква е дължината на текста; релевантна ли е с цялото съдържание на сайта и др.

Споделянето не е достатъчно

Ами разбира се. Щом търсачките и социалните мрежи изискват такива промени от твоят проект, защо да не продължат и по-напред – интегриране на разпознаваеми за тях мета данни в самият код на сайта. И пак това се прави за да сте по-добре видими при търсене, независимо къде.

Какво препоръчваш и кой те препоръчва

Има точни разяснения относно това чудо, наречено линк билдинг (link building). Искате или не, то присъства в съдържанието на сайта Ви. Може да го правите съзнателно или несъзнателно, но onsite оптимизацията е длъжна да изследва тази верига за да определи качеството й, и как тя влияе на страницата Ви, и при допуснати грешки – да се коригират, или да посочи как да го направите.

Един голям гювеч, но си заслужава

Това са основните onsite параметри. Има и други – по-дребни, уж по-незначителни, но винаги оказващи влияние за SEO факторите на сайта Ви. Разбъркано по този начин, това си е един български гювеч, но както при рецептата му, така и тук – ако се следват правилно и последователно стъпките, нещата си идват на място и крайният продукт е винаги приятен.

Съвет: не правете нещата прекалено бавно, защото търсачките ще помислят, че щом сайт не е важен за Вас, тогава как да е важен за потребителя. Но, не правете нещата прекалено бързо, защото същите те си мислят – бързата работа, срам за майстора. Правете ги постепенно, планирано, но следвайки конкретна периодика. Не бързо и не бавно, а със средна скорост.


Бележка от автора: написаното съдържание по-горе е анализирано от Yandex и Google и резултатите са: 100% уникалност на фразите и 100% уникалност на текста.

Свържете се с нас и ние ще направим Вашето уеб съдържание 100% уникално!
E-mail: office@nikolovmedia.com

Публикувано от Николов Медия в Публикации

Безплатен SEO одит

Считано от днес (26.11.2016 г.) Николов Медия ЕООД предлага на всеки, който желае да изследва SEO резултатите си и SEO състоянието на сайта си, да го направи напълно безплатно. Това предложение няма краен срок, затова се счита като част от дългосрочната стратегия за развитие на Николов Медия в областта на SEO оптимизацията и SEM.

Нашият безплатен SEO одит се изготвя и предоставя на клиента в pdf формат, като включва в себе си пълен и подробен анализ на изследваният проект по отношение на OnSite и OffSite състояние. Всяка открита грешка е придружена с препоръка (или съвет), като в края на одита, Николов Медия предоставя и ценова оферта за отстраняването, или коригирането им.

Важно уточнение, което трябва да бъде направено: безплатен SEO одит от Николов Медия означава, че клиента няма да заплати нито стотинка за този документ, и ще го получи напълно безплатно на посочената от него електронна поща. Ценовата оферта, която присъства в одита е предоставена от Николов Медия, като препоръчителна цена и не обвързва по никакъв начин, и с нищо клиента.

Одита се извършва от едни от най-добрите платени SEO инструменти на пазара и гарантират качество, достоверност, и реална картина върху изследваният уеб сайт. От друга страна, дружеството работи с една от най-добрите агенции в Източна Европа, която е гарант за безпристрастност и обективност.

След предоставяне на поръчка от страна на клиента, резултатите му се предоставят до 4 (четири) работни дни, тъй като е необходимо време да се анализира и докаже достоверността им, през няколко канала.

Възползвайте се от тази превъзходна възможност да разберете състоянието или имиджа на Вашият бизнес в мрежата, как да го подобрите и да печелите от това. Натискайки бутона под този текст (или в страница SEO оптимизация и SEM), Вие ще трябва в съдържанието на електронното писмо, просто да напишете „Искам SEO одит са сайт www…..“ и да го изпратите.

Публикувано от Николов Медия в Новини

Николов Медия ЕООД е новият собственик на BZ, TaF и BBP

На 14.10.2016 г. Николов Медия ЕООД подписа споразумение за прехвърляне на авторски права и собственост върху уеб страниците Blogalizator.com, Ticketsandfans.com и Bestbookingpre.com с дружеството, което ги стопанисваше до момента- Контракт Реклама ЕООД.

Договорът е част от споразумение между двете дружества, където Николов Медия ЕООД става трето лице стъпващо в дълг в тристранно споразумение.

Очаква се през първото тримесечие на 2017 г. Николов Медия ЕООД да встъпи в собственост и върху гореописаните домейн имена, чрез прехвърляне на собственост от Световният домейн регистър.

Публикувано от Николов Медия в Новини

Как се прави SEO Friendly URL структура?

Добре структурираната уникалност на едно текстово съдържание не винаги е достатъчна за да пожънете SEO успехи с проекта си. Известен повече като препратка, хиперлинк структурата има своят дял за перфектно класиране в търсачките, резултат от работата Ви по оптимизация. На въпросът обаче за SEO Friendly URL структурата има готов отговор, но той се образува от следването на етапите по-долу.

Структурирайте „short“

Чисто и просто, размерът и тук има своето значение, но в обратнопропорционална зависимост. Колкото по-къс е хиперлинка, толкова по-добре търсачките да му обърнат каквото и да е внимание.
Грешната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/tova-e-gresnho-strukturiran-hiperlink-zaradi-daljinata-mu
Вярната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/moiata-kluchova-duma

Ключовите думи в структурата на хиперлинка

Осъзнавайки желанието Ви търсачките да Ви намират по десетки думи и изрази, ключови за Вас, това е втората грешка от поредицата такива при изграждането на приятелска препратка. Връщаме се на първият параграф с идеята да ни разберете по-добре.
Грешната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/parva-kluchova-duma-plus-vtora-kluchova-duma/treta-kluchova-duma
Вярната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/moiata-kluchova-duma

Правете смисъл, не символи

Отдавна не е времето на единици и нули в програмирането, въпреки че, основата на целият дигитален свят е в тези два символа, т.е. цифри. Постарайте се хипервръзките да Ви да бъдат четивни за хора, не за роботи.
Грешната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/63854794=&/caty53-98
Вярната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/kategoria/moiata-kluchova-duma

Използвайте под-папки, не под-домейни

Разликата в тези два примера е значително огромна, най-вече произлизаща от факта, че един под-домейн има вероятност да занижи рейтинга на основният домейн от търсачките.
Грешната структура изглежда ето така: http://poddomain.edinsait.com
Вярната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/papka

Колкото повече, толкова по-зле

Познатата на хората теория на Мечо Пух за желанието и количеството тук не струва, що касае папките. Вашата цел трябва да е ограничена в максимум две папки.
Грешната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/papka1/papka2/papka/niakakvo-sadarjanie
Вярната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/papka1/niakakvo-sadarjanie

Ориентирането по папки не засяга само Вас

Това че, търсачките са математически структури от алгоритми, не означава, че трябва да им хвърляме цифри или други подобни. давайте истински фолдер имена.
Грешната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/6568″%kip/niakakvo-sadarjanie
Вярната структура изглежда ето така: http://edinsait.com/dokumenti/niakakvo-sadarjanie

Е-трейдърите да четат и разберат по-долу показаните примери

Разграничавайте категориите от продуктите, тъй като ще искате и търсачките да го правят, нали? Има разлика, когато продавате в цялата категория „Лосиони“ и когато продавате един лосион.
Грешната структура изглежда ето така: http://edin-e-magazin.com/kategoria=78asmas
Вярната структура изглежда ето така: http://edin-e-magazin.com/losioni
#1 Вярната структура за продукт изглежда ето така: http://edin-e-magazin.com/losioni/losion-1
#2 Вярната структура за продукт изглежда ето така: http://edin-e-magazin.com/losion-1


Бележка от автора: написаното съдържание по-горе е анализирано от Yandex и Google и резултатите са: 100% уникалност на фразите и 100% уникалност на текста.

Свържете се с нас и ние ще направим Вашето уеб съдържание 100% уникално!
E-mail: office@nikolovmedia.com

Публикувано от Николов Медия в Публикации

Как се пише уникално съдържание?

Намира ли се в интернет текст, който да бъде оценен от алгоритъма на търсачките, като уникален и с висока стойност? Възможността за изграждане на текст предполага ли следването на последователности, гарантиращи едновременно лесна смилаемост от аудиторията от една страна, и високо оценено от Google съдържание, от друга страна?

След като изследвахме наша публикация в пространството на интернет, получихме леко стряскащи аналитични данни – 98% уникалност на фразите и 100% текстова уникалност, което отговаря на търсеното от нас твърдение. Така че – ето ги нашите препоръки:

Структурата е коренът в основата на решението

Сравнявайки структурата с корен на дърво, се опитваме образно да Ви подскажем, че раждането на текст започва от решението за неговото съдържание. Може да спазвате следното:
– какво е заглавието на темата; присъства ли бъдещата за индексиране дума или израз в него; къде в заглавието е разположена (началото, средата или в края); наясно ли сте с хиперлинка и неговата структура?
– имате ли вече идея колко символа ще изградят дължината на текста?
– колко подзаглавия сте предвидили, или изобщо предвидили ли сте?
– внедряването на една снимка в текста е препоръчителният минимум и в тази връзка имате ли подходяща?
– готов ли сте дадете връзка към друг сайт (outbound link) и смятате ли тази връзка за качествена?
– вашата преценка какво Ви подсказва – за един ден ли ще сътворите този труд или за три, четири…?

Отделете около два часа за коригиране на първите 200 думи

Първите 200 думи, независимо дали ги възприемате в съзнанието си като увод, разсъждение или заключение са най-важните в текстовата структура. Винаги да сте готови да отделете час или два за да оформите смисъла, граматиката, пунктуацията и структурата на първите 200 думи. Успеете ли да постигнете търсените резултати на тяхната уникалност и висока стойност, за останалите, без значение колко са на брой, ще бъдат лесно написани, и осмислени.

Забравете фразите, определяни като „заучени“ и използвани от невиждащи смисъл в тях ПР специалисти

„Въпреки поетият риск дружеството инвестира значителни средства за закупуването на машини“ е пълна простотия и няма да свърши работа нито на текста, нито на Вас. Докато избирайки варианта „като дълъг период определяме изминалите три години за фирма Х, защото рискът от закупените машини на обща стойност 10 000 лв не бе сигурен дали ще оправдае очакванията за натоварване на общият им капацитет“ е абсолютно същото по смисъл изречение. И в двата случая се хвалите, че сте закупили машини, но в изречение #2 казвате по-смилаема и четивна информация за аудиторията. Изхождайки от основната идея за дължината на думите, шансът да увеличите процентната висока стойност на този текст е видимо попадение в целта.

Бъдете създатели, докато другите са имитатори

Въпреки че, има рима и звучи по свой си начин приятно за произнасяне, тази част от търсената цел на уникалност в едно съдържание е най-съществената. Авторството означава да го кажете Вие като такъв, а не да сте го прочели нейде из дебрите на заобикалящата ни с информация среда. Бъдете производител на съдържание, защото търговци на такова има много. Да не забравяме и всемогъщия Google, който няма да уважи по каквато и да е причина плагиатството от Вас. Уникалният текст е измислен и изграден собственоръчно от автора, а на това се крепи целият бизнес на Google. Вие преценете!


Бележка от автора: написаното съдържание по-горе е анализирано от Yandex и Google и резултатите са: 100% уникалност на фразите и 100% уникалност на текста.

Свържете се с нас и ние ще направим Вашето уеб съдържание 100% уникално!
E-mail: office@nikolovmedia.com

Публикувано от Николов Медия в Публикации